Gandharvák - Varázs CD

 1. Thalassa
 2. Az Időgép – Eloi
 3. Emlék – Trance
 4. Varázs
 5. Ajándék
 6. Tavaszi szél
 7. Régi Magyar Táncok
 8. Vivaldi
 9. Vándorlás
 10. A Gyűrűk Ura – válogatás
 11. Kréta I.
 12. Kréta II.
 13. Kumbaya

Részletek a CD-n hallható számokból.

A CD-n hallható darabokról

A ritmikus-klasszikus Uplifting Classical újabb arcait ismerheti meg a hallgató felvételeinken. E műfajban magasabb egységet alkot modern, klasszikus, népzene és régi zene. Az Uplifting Classicalt létrehozó Gandharvák harmadik albuma a zenekar szólistáinak bemutatására helyez hangsúlyt.

Elmélyedés, ritmikusság, szépség, felemelő élmény és egyensúly egyaránt megjelennek a Varázsban, mely vándorlás zenei stílusok, földrajzi területek és kultúrák között. A Varázs hangulatát és a zenék összekapcsolódását az albumon elsőként felhangzó, vissza-visszatérő alaphang teremti meg. A zenekari hangzásvilágból kiemelkedő szólók mellett énekszó és kórus is felhangzik a tisztán instrumentális zenék között. Közreműködnek Budaörs (Wudersch) egyesített gyermekkórusának tagjai, Sárközi Edina, Vatamány Dorina és Novák Anikó.

Thalassa (Tenger)

A cím a szöveg tartalma mellett az archaikus kultúrák egyik közös zenei elemére is utal; a dallam alapját képező mély kísérőhangra. Az album számai közti kapocs egy ilyen visszatérő alaphang, mely a tenger morajlásának hangját idézi.
A dal szövege Muzsi Ferenc, nyelvész Ánszánd-dárá című versének részlete. Ének: Novák Anikó

Időgép

Az Időgép című 2002-es film komponistája Klaus Badelt. A film egyik legszebb témáját a budaörsi egyesített gyerekkar képviselői szólaltatják meg a Gandharvák kíséretében.

Emlék - Trance

Emlék című korábbi darabját dolgozta át Takáts Róbert, ritmikus kísérettel, valamint abból nyíló kiállással. Mindez az uplifting trance műfajra emlékeztet, melynek alapja a dinamikus lüktetés és az abból kibomló, felemelő dallam.

Varázs

Az album címadó dala egy különleges varázsvilág hangulataiba repíti a hallgatót.

Ajándék

Könnyed oboaszóló, mely magas technikai követelményeket állít a hangszerjátékos elé. A kísérő zongora az oboa egyenrangú társa, dallamos párbeszédük a műfajra jellemzően ritmikus és lendületes.

Tavaszi szél

Az egyik legismertebb magyar népdal egyedi feldolgozása, klasszikus, hagyományos és modern hangulatban. Vokál: Novák Anikó, Varasdy Dávid és Vatamány Dorina.

Régi Magyar Táncok

A 16-17. században a magyar zene különleges színfoltját adta az európai zenekultúrának. E korszak hangulatát és temperamentumát idézi meg a Régi magyar táncok című összeállítás, hagyományos és modern stílusokat megszólaltatva.

Vivaldi

Vivaldi egyik legkedveltebb zenéje a Négy évszak címmel ismert versenymű-ciklus. A Nyár című hegedűverseny vihar tétele a sorozat többi gyors tételéhez hasonlóan magas szintű felkészültséget igényel. Az eredeti zenemű szellemisége négy szólóhangszeren hangzik fel, elképzelve, milyen lehet az, amikor a zápor, vagy a vihar derűs embereket ér utol. Tiszteletadás Vivaldi előtt, modern hangzással.

Vándorlás

Különböző karaktereket életre keltő fuvolaszóló, melyben organikus kíséret emeli ki a hangszer hangszíneit, a dallamok vonalait, és a zenei árnyalatokat.

A Gyűrűk Ura

Howard Shore Oscar-díjas zenéje jelentősen hozzájárult a The Lord of the Rings című filmeposz világsikeréhez. A cselekmény eseményeit követő zenei összeállítás a trilógia legemlékezetesebb hangulatainak legjavát kelti életre.

Kréta I-II

A darab felidézi a görög sziget és kultúra világát, emellett rámutat közös vonásaira a magyar és más zenekultúrákkal. A hagyományos krétai taksim-ok dallamvilágával és buzuki szólóval induló zene II. tétele görög ritmusokat kelt életre.

Kumbaya

A tradicionális spirituálék és gospelek világába visz az album zárása, a Deep River kezdőhangjaiból kibontakozó Kumbaya. A közkedvelt dallam Sárközi Edina hangján szólal meg, a budaörsi egyesített gyermekkar képviselőinek kíséretében.

Közreműködtek

Nagy Olívia, Süveges-Szöllősi Melinda – hegedű
Sántik Zsuzsanna – fuvola
Farkas Anna – oboa
Hoffmann András, Novák Anikó, Takáts Róbert – szintetizátor
György Attila – basszusgitár
Fazekas „Drumkiller” András – dob
Orczi Géza – buzuki, kézidobok és udu
Novák Anikó, Sárközi Edina, Vatamány Dorina – szólóének
Abdelhaffez Yanka, Csiszér Judit, Csóti Csilla, Kukucska Eszter, Ligabue Sergio, Mizsei Lili, Soltész Anikó, Zsélyi Mandula – gyermekkari szólisták
Novák Anikó, Sárközi Edina, Varasdy Dávid, Vatamány Dorina – vokál

Lemezeink megrendelhetők az uplifting [at] gandharvak.hu címen.

Megvásárolhatók
a MÜPA, Rózsavölgyi CD és kottaboltban (1095 Budapest, Komor Marcell u.1.),
a Lemezkuckóban (1077 Budapest, Király utca 67.)

Letölthetők a CDBaby-ről, valamint az iTunes-ról. Valamint elérhetők a Shazam-on, a Deezer-en, és a Spotify-on.