Megjelent a 3. CD

Varázs CD

Amilyet még sosem hallhattál – UPLIFTING BUDAÖRS

„Alapos ok kell ahhoz, hogy egy esemény ezt a címet viselje. A cím azonban valóban igaz, az Amilyet még sosem hallhattál koncertek során a szlogen számos módon válik valósággá.

A sorozat magyar kezdeményezés, magyar előadók élménykoncertjeit vonultatja fel, akik hazai szerzők zenéit játszák, az alkotók közreműködésével. E hallgató és interaktív formában megvalósuló koncertek házigazdái népszerű és fiatal műfajuk mellett a hangszerek új arcait is megmutatják saját zenéik és feldolgozásaik révén.”

„Az együttes nem először látogatott városunkba. Tavalyi, nagy sikerű koncertjüket követően fesztiválok, zárt körű és nyilvános rendezvények után lépett fel ismét Budaörsön a Gandharvák. A 18. Budaörs Fesztivál keretében adott koncert különlegessége, hogy városunk tehetséges fiataljaival is együtt zenéltek, de több meglepetésben is részesült a közönség.

A zenekar rajongói minden korosztályt felölelnek, az IFIKLUB-beli koncert kapcsán azonban a fiatalokkal való együttműködés került előtérbe. A város 6 iskolájának 40 képviselője alkotott önkéntes kórust a zenékhez, volt azonban olyan szám is, ahol a közönség szinte minden tagja velük dúdolt, vagy énekelt. A kórustagnak jelentkezők készülését Horváthné Palóczi Gyöngyi és Göncziné Szurdi Ágnes ének-zene tanár – kórusvezetők, valamint Novák Anikó zeneszerző fogták össze, míg az eseményt megnyitó Géczy-Gaál Szilvia a Polgármesteri Kabinet munkatársa ajándékkal lepte meg a közös zenélésben részt vevő fiatalokat.

Mit hallhattak az Ifjúsági Klubban május 8-án este az odalátogatók?

Virtuóz hangszeres- és dobszólókat, dobpárbajokat, felemelő zenéket. Mindezek jól ismertek a tíz tagú Gandharvák szimfonikus világzenei koncertjei és rádiókban hallható zenéi révén. A dobszólók ezúttal Fazekas „Drumkiller” András, Orczi Géza és Wächter Baldó keze nyomán szólaltak meg, míg a zenekarhoz csatlakozó énekes szólisták a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium fiatal tehetségei: Beleznai Eszter, Gremsperger Júlia és Sárközi Edina voltak. Szintén a koncert egyik csúcspontjának tekinthető Vatamány Dorina ifjú népdalénekes fellépése, aki a 2014-ben Olaszországban megrendezett, európai népek kultúráját felvonultató seregszemlén és fesztiválon képviselte Magyarországot, elsöprő sikerrel.

A fiatal és tapasztalt virtuózokból álló Gandharvák koncertje ismét rámutatott a műfajok és korok felett álló lényegre, a zenék és a közös zenélés élményére. Hagyományos és modern egyensúlyát megteremtve a dallamok és ritmusok újra ráébresztenek, a megközelíthető zene itt van és mindenkié. A próbák és a koncert során pedig a fiatal vendég tehetségek újabb szakmai tapasztalatokhoz és nyilvános szereplési lehetőséghez juthattak.

Amilyet még sosem hallhattál

Még ugyanaz a zene sem hangzik el kétszer ugyanúgy. Hazai szerzők egyedi zenéi, a vendéglátó város tehetségei, meglepetés résztvevői, családjai és művésztanárai révén azonban többszörösen is egyedülálló koncert született meg. A csaknem fél órás ráadás után távozó közönség szavaival élve: „felemelő”, „élmény”!

A zenekar vezetője, Novák Anikó az eseményről így nyilatkozott: „Minden zenész annak örül legjobban, ha a közönség jól érzi magát; és ha az emberek rátalálnak azokra a típusú zenékre, amik a legjobban esnek számukra. Örülünk, ha ehhez hozzájárulhatunk.”

Forrás: MINÁLUNK, BUDAÖRS 2015. május