Megjelent a 3. CD

Varázs CD

Gandharvák » Gandharvák - Uplifting Classical 2. CD

Gandharvák - Uplifting Classical 2. CD

 1. Andalúzia
 2. Remény
 3. Találkozás
 4. Resurrection
 5. Reggel
 6. Bach
 7. Lancelot
 8. Légiósok
 9. Hangulatok
 10. Flow
 11. Megújulás

Részletek a CD-n hallható számokból.

A CD-n hallható darabokról

Andalúzia

Spanyolos akkordok és ritmusok találkozása a keleties, mór hangzásvilággal. Fülledt, érzelemtől dagadó, virtuóz hegedűszóló, szárnyaló fuvolaszólam, lüktető és dallamos vonósok, az elmaradhatatlan kasztanyett, derűs végkifejlet.

Remény

A reményből fakadó megnyugvás és harmónia hangulata a zene nyelvén.

Találkozás

Különféle hangszerek és dallamok találkozása a zenében együttes hangzás révén valósul meg. A darab két fő dallama egy hullámzó és egy nyugodt, megelégedettséget sugárzó téma. E kettő váltakozása jeleníti meg a találkozásra készülő hangszerek, vagy személyek várakozó, örömteli hangulatát.

Resurrection

Ritmikus és dinamikus, lüktető bevezetést követően egy lírai dallam strófái szólalnak meg különböző hangszereken. Ezek találkozásában csúcsosodik ki a zene, majd vezet el a fináléhoz. A mű Eduard Artyemjev egyik közismert témájának hangszerelése.

Reggel

Belső-ázsiai hangszerek és a mongol puszták végtelen terének hangulata kel életre a darab hangszerelése révén, míg a szólók az emberi lélekhez szólnak. A zárótéma a napfelkeltét, vagy akár a talpra állást, a továbblépést is megjelenítheti.

Bach

Bach egyik legszebb témájának strófikus megjelenése, melyből maga is többször merített (f-moll csembalóverseny II. tétel, 156. kantáta). Barokk hangszerelésben, majd egy új strófában napjaink korszerű hangszereivel kiegészülve, ugyanakkor harmonikus egységben hangzik el az ismert dallam. Tisztelgés a zeneszerző előtt.

Lancelot

Középkort idéző dallamok modern hangszerelésben; bordal és tánc.

Légiósok

Lírai első rész és fergeteges dobszóló után ritmikus és felszabadult befejezés. Orjan Nilsen: Legions című zenéjének főtémájára írt hangszerelés és feldolgozás.

Hangulatok

Barokk jellegű akkordmenetre írt variációsorozat. Főtémája maga az akkordsor és egy arra illeszkedő folyamatosan fejlődő dallam. A kezdő akkordsor időről időre különböző hangulatokkal szakítja meg e folyamatot, új irányt adva a dallam fejlődésének.

Flow

A mű egy századokon át közkedvelt akkordsorra épül, egyetlen, folyamatosan megújuló, fejlődő zenei anyag. Egyetlen nagy folyam, hatalmas, végtelen, nyugodt, hullámzó mozgás. Ciklikusságával egyfajta időtlenséget idéz elő. Tisztelgés Csíkszentmihályi Mihály és a Flow előtt.

Megújulás

Az ír kocsmák és Tolkien Megyéjének derűs világát idézi meg a darab, ahol valaki kitalál egy dallamot, míg mások különböző zenei szösszeneteket improvizálnak. A zene második felének emelkedett hangulatában azonban minden jelenlévő részt vesz.

Közreműködtek

Papp Csilla, Nagy Olívia, Csáky-Bogár Rita, Szajkó József – hegedű
Endrődi Hajnalka, Bartók Tamás – mélyhegedű
Bos Michaela Lilla, Bajkai Linda – cselló
Sántik Zsuzsanna – fuvola
Farkas Anna – oboa
Farkas Tamás, Gyurkó Péter – kürt
Arnold Eszter, Hoffmann András, Takáts Róbert – billentyűs hangszerek
György Attila – basszusgitár
Fazekas „Drumkiller” András – dob
Orczi Géza – kézidobok és udu

Lemezeink megrendelhetők az uplifting [at] gandharvak.hu címen.

Megvásárolhatók
a MÜPA, Rózsavölgyi CD és kottaboltban (1095 Budapest, Komor Marcell u.1.),
a Lemezkuckóban (1077 Budapest, Király utca 67.)

Letölthetők a CDBaby-ről, valamint az iTunes-ról. Valamint elérhetők a Shazam-on, a Deezer-en, és a Spotify-on.