Megjelent a 3. CD

Varázs CD

Gandharvák » Gandharvák - Uplifting Classical 1. CD

Gandharvák - Uplifting Classical 1. CD

 1. Tavasz
 2. Hazatérés
 3. Genesis
 4. Eos
 5. Tánc
 6. Camelot
 7. Emlék
 8. Sahara
 9. Ünnep
 10. Aldebaran
 11. Taverna

Részletek a Tavasz, Eos, Sahara és Taverna számokból.

A CD-n hallható darabokról

Tavasz

A lemez ráhangoló nyitószáma népzenei ihletésű, éledő hangulatú, kiegyensúlyozott, színes zene. Harmóniavilágára a népzenei kíséret és a reneszánsz stílus jellemző, elsősorban a népzene világát követő szabad harmóniák jellemzik, ezt dobja fel különleges fűszerként a dobok ereje és lüktetése.

Hazatérés

Vidámság, békés életszeretet süt át e muzsikán, mely játék és derű egyben. Pentaton dallamvilága folytán Kelet és Nyugat találkozik benne. Hangulata mindenki számára más és más: erdők és tájak zöldjét, falvak képét, körtáncot idézi. A darab felfutó végén a kézidob ad különleges ízt a forgatagnak.

Genesis

Minden korszak alapvető zenei formája a basszusvariáció, mely tág teret ad a zenekar számára az állandó alap feletti kibontakozásra. Ez a darabban a teremtés színeiben és erejében mutatkozik meg. A variációsorozat négy akkordra épül, míg a hangulatokat kétféle ritmikai világ váltakozása alakítja ki. Emellett harmonikus mozgása, barokk jellegű hárfaszólója és a darab végének felhőtlen optimista lecsengése adja meg egyedi jellegét. A darabot Benno de Goeij: Led There Be Light című műve ihlette, amit a RANK 1 tolmácsolásában a Sony ATV adott közre Benno de Goeij és Bervoets produceri munkája nyomán.

Eos

Kétféle hangulat váltakozásában hullámzó lírai zene, melynek szépségét az egyszerűség adja. A hajnalt jelképező csillogó zongoramuzsikája adja a darab alapvető világosságát és fényét, melynek kiteljesedésében egy nagy szintézisben olvad össze a teljes zenekar.

Tánc

Vérpezsdítő dobszólóval induló, felszabadult ritmikai elemekben gazdag tánc karaktere elevenedik meg ebben a darabban. Két pergő, délszláv karakterű része között igazi gyöngyként jelenik meg a lágyabb, páros lüktetésű szakasz tér-idő ugrása, a reneszánszt idéző toronyzene és a barokk pizzicato.

Camelot

Középkori hangulatú, tájakat, várfalat, a lovagi eszméket idéző zene. Tartás és erő, áhitat, lüktető élet és forgatag, megnyugvás mind megjelenik benne. Ezek mellett a kíséret egyszerűsége biztosítja a darab nemes egyszerűségét.

Emlék

A lemez legvilágosabb hangzású darabja egy hosszú lélegzethez hasonlító, emelkedett, szép zenemű. A hangszerek párbeszédeivel, a különlegesen szép hangú ritmushangszer (udu) feletti széles dallamíveivel elfogadást, megbékélést sugároz. Harmóniai szempontból a lemez legérdekesebb darabja, ez kölcsönzi egyedi, különös hangulatát.

Sahara

Színesség, keleties hangvételű dallamok és sejtelmesség kölcsönzi alaphangulatát. A hallgató előtt különböző képek jelenhetnek meg: sivatag, egy teve, karaván, szép mozgású, gyönyörűen táncoló nők. A látomás elillanása előtt a zenekar teljes egészében megmutatja kiteljesedett hangzását.

Ünnep

Magával ragadó, elementáris ritmusa uralja és adja meg vidám, ünnepi karakterét, melynek alapja egy moldvai táncdallam. Élet, erő, öröm, ujjongás, felszabadultság mind jelen vannak a darabban.

Aldebaran

Egy ír népdal és Hans André Stamm munkássága ihlette ezt a zenét. Időtlenségben tovaúszó dallamaival és felemelő, reményt nyújtó befejezésével emelkedett derűt és nyugalmat áraszt.

Taverna

A lemez zárószámának visszatérő alaptémája egy közismert ír kocsmadal. A dobszólam mellett ez ad kirobbanó karaktert a fergeteges finálénak; míg a közjátékokban brilliáns hangszerszólók csillannak meg a nagy egészben, a vidám alaphangulatban. Életszeretet, játék és derű, pergő tempó, életöröm. Ez a Taverna!

Közreműködtek

Csáky-Bogár Rita, Nagy Olívia, Papp Csilla, Szajkó József – hegedű
Endrődi Hajnalka, Németh Márta – mélyhegedű
Bos Michaela Lilla, Bajkai Linda – gordonka
Sántik Zsuzsanna – fuvola
Farkas Anna – oboa
Farkas Tamás és Gyurkó Péter – kürt
Arnold Eszter, Hoffmann András, Takáts Róbert – billentyűs hangszerek
Király Zoltán – basszusgitár
Orczi Géza – kézidobok és udu
Fazekas „Drumkiller” András – dobszerelés

Lemezeink megrendelhetők az uplifting [at] gandharvak.hu címen.

Megvásárolhatók
a MÜPA, Rózsavölgyi CD és kottaboltban (1095 Budapest, Komor Marcell u.1.),
a Lemezkuckóban (1077 Budapest, Király utca 67.)

Letölthetők a CDBaby-ről, valamint az iTunes-ról. Valamint elérhetők a Shazam-on, a Deezer-en, és a Spotify-on.